Na prośbę Powiatowego Lekarza Weterynarii publikujemy informację o wysoce zjadliwej grypie ptaków, H5N8:
Wysoce zjadliwa grypa ptaków, ang. Highly pathogenic avian influenza – HPAI, (dawniej: pomór drobiu) należy do chorób zwierząt listy A OIE jako niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu, która może powodować śmiertelność do 100%.
Na zakażenie wirusami influenzy ptaków (ang. Avian influenza, AI) podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków zarówno domowych (drób) jak i dzikich wolno żyjących, jednak stopień wrażliwości poszczególnych gatunków jest zróżnicowany. Influenza ptaków o wysokiej zjadliwości najczęściej występuje i powoduje największe straty u kur i indyków. Często stwierdzane u ptaków wolno żyjących zakażenia wirusami Al zasadniczo przebiegają bezobjawowo. Jednak ptaki te, zwłaszcza migrujące ptaki wodne są długotrwałymi nosicielami wirusa Al i stanowią potencjalne źródło zakażenia dla drobiu.
W związku ze stwierdzonymi w Niemczech, Holandii i Wielkiej Brytanii ogniskami tej choroby istnieje duże ryzyko zawleczenia choroby do Polski. Wiązałoby się to z bardzo dużymi stratami ekonomicznymi w przemyśle drobiarskim, spowodowanymi padnięciami drobiu, kosztami likwidacji i odszkodowań, a także wstrzymaniem obrotu i eksportu drobiu, jaj, mięsa drobiowego i przetworów. Dlatego tak ważne jest skuteczne zapobieganie i szybka reakcja hodowców drobiu w przypadku podejrzenia choroby.
Objawy kliniczne są mało charakterystyczne i zróżnicowane w zależności od zjadliwości wirusa, gatunku i wieku ptaków, zakażeń towarzyszących, warunków środowiskowych.
Do głównych objawów HPAI u drobiu należą depresja, gwałtowny spadek /utrata produkcji jaj, miękkie skorupy jaj, objawy nerwowe, obrzęk i zasinienie grzebienia i dzwonków, silne łzawienie, obrzęk zatok podoczodołowych, kichanie ifduszność, biegunka. Padnięcia mogą być nagłe, bez widocznych objawów, ze śmiertelnością dochodzącą do 100% u ptaków grzebiących (najbardziej wrażliwe są kury, indyki).
Rozprzestrzenianie się choroby następuje poprzez kontakt bezpośredni ptaków zdrowych z chorymi oraz poprzez zakażoną paszę, wodę, wyposażenie, środki transportu i obornik oraz osoby obsługujące drób. Według obecnych badań istinieje możliwość przeniesienia wirusa z ptaków na człowieka. Jednak wirus zaraźliwy i wysoce zjadliwy dla drobiu.
Prawdopodobne jest, że w rozprzestrzenianiu choroby znaczny udział mają niektóre ptaki wędrowne, które często chorują bezobjawowo, więc ważna jest izolacja i zabezpieczenie drobiu oraz miejsc pozyskiwania paszy i wody przed przypadkowym kontaktem z dzikim ptactwem.
Strategia zapobiegania wysoce zjadliwej grypie ptaków polega na:
- zachowaniu szczególnej ostrożności podczas utrzymywania drobiu na otwartej przestrzeni,
- zachowaniu zasad bioasekuracji na fermach drobiu,
- zabezpieczeniu obiektów w których utrzymywany jest drób przed dostępem dzikiego ptactwa,
- zachowaniu szczególnej ostrożności na fermach zlokalizowanych w sąsiedztwie miejsc bytowania dzikich ptaków wędrownych,
- zapobieganiu pojenia drobiu wodą pochodzącą z zbiorników, do których ma dostęp dzikie ptactwo,
- zachowaniu szczególnej ostrożności podczas przechowywania i prezentacji drobiu w celu sprzedaży, dostarczania oraz innych sposobów zbycia żywych ptaków na targowiskach,
- w razie podejrzenia choroby i zauważenia niepokojących objawów natychmiastowy kontakt z najbliższym lekarzem weterynarii lub Powiatowym Lekarzem Weterynaryjnym w Łasku.